Surfarnas egna recept

Dessa recept har sänts in av Guldkorns besökare.

Denna funktion är tillfälligt avstängd.

Tips! Om du matat in ett recept måste du uppdatera sidan för att kunna se det.

Äldre bidrag


Namn:
suzan hindi
Ort:
gävle
mail:
suzan@gavle.to
Portioner:
6-8

Maträtt

mannagrynskaka

ingredienser

2 dl mannagryn, 12 dl mjölk, 2 tsk vaniljsocker, 1 ägg, 1,5 dl socker. Garnering: 3 dl grädde, hackad mandel, pistagenötter el.dyl

Anvisningar

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under ständig omrörning. Koka några minuter. Häll smeten i en långpanna och låt kallna i rumstemperatur. Vispa grädden och hacka mandel. Bre grädden över och garnera med mandel. Låt stå i kylskåp ett tag innan man äter.


Namn:
eva-carina jansson
Ort:
gävle
mail:
jeva_carina@hotmail.com
Portioner:
6

Maträtt

fläskfilémums

ingredienser

1kg fläskfilé champijoner 1dl vispgrädde alt. fettfri vispgrädde 2 burkar creméfrecsh potatismos till formen kryddor:salt ,peppar,(cayanpeppar skall blandas med creméfrecshen)

blanda sedan i grädden

Anvisningar

ugn 200grader

skär filén i små bitar,bryn dem genomstekt,lägg dem i smord form. lägg över cremefreschen /grädden, sedan svampen. och tillsist potatismoset. ställ in i ugnen i ca 25min. tills moset har en lätt gulbrunfärg. servera med ett glas lättöl och en god grönsallad.

smaklig måltid.


Namn:
Suss
Ort:
Västerbotten
mail:
cutesuss@hotmail.com
Portioner:
ca 4 pers

Maträtt

Snabblagad baconsås

ingredienser

1 pkt bacon 1 pkt paprika tricolor(röd, gul, grön) 1 purjolök 1 pkt vacumpackad skivad salami (smörgåsmat) 3 dl grädde 1 buljongtärning soja salt och peppar efter smak

Anvisningar

Dela paprikorna på mitten, ta ur fröhusen och strimla dem. Skär purjolöken i tunna ringar. Skär eller klipp baconpaketet i ca 2 cm stora bitar. Bryn bacon i en het stekpanna. Sänk värmen och tillsätt paprikan och purjolöken. Låt allt fräsa till paprikan börjar mjukna utan att ta färg. Häll över grädden och smula ner buljongtärningen. Strimla salamin och rör ner i såsen. Låt småputtra till paprikan är helt mjuk. Smaksätt med soja samt ev. salt och peppar.

Serveras tillsammans med bandspagetti eller annan pasta.

Variationstips: * Tillsätt en burk krossade tomater. * Smaksätt med färsk basilika. *Grädden kan med fördel bytas ut mot 2,5 dl matlagningsgrädde för ett magrare alternativ


Namn:
Lena Persson
Ort:
Åsele
mail:
torbjorn.hansson@ktv.asele.se
Portioner:
4

Maträtt

Frusen punschvaniljvisp med basilika- och limemarinerade jordgubbar

ingredienser

1 liter färska jordgubbar 2 lime (skal och juice) 1/2 dl hackad färsk basilika 1/2 dl råsocker el vanligt socker 1 förp vaniljvisp Punsch

Anvisningar

Snoppa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Riv limeskalet och blanda med sockret. Fördela limesockret över jordgubbarna och pressa limejuicen över det hela. Strö över basilikan och vänd försiktigt runt. Låt dra en stund. Vispa vaniljvispen och smaksätt med punschen. Fördela den i portionsskålar eller i cocktailglas. Sätt in i frysen någon timme så att den stelnar till. Ta fram just innan servering och garnera din glass med limejordgubbarna.


Namn:
Erika
Ort:
Kristianstad
mail:
pamelaa_2000@hotmail.com
Portioner:
2

Maträtt

Krubbelurer

ingredienser

2 dl mjöl 2 ägg 1 dl socker 1 msk vatten 1 liten klick smör att steka det i

Anvisningar

Blanda alla ingredienser till en smet. Lägg en klick smör i en stekpanna. Häll hälften av smeten i stekjärnet.. stek cirka en halv minut på varje sida i en mellan-temperatur... De ska bli gyllenbruna på utsidan o bröd-liknande på insidan. Serverad som det är, eller med bär, typ hallon /jordgubbar eller liknande. Med en klick glass blir det lite godare. Apelsinjuice är godast att dricka till!! Smaklig måltid =)


Namn:
Anna-Lena Lövgren
Ort:
Robertsfors
mail:
annalena.lovgren@telia.se
Portioner:
1normal Pajform 30cm ca;8port

Maträtt

Ananaspaj

ingredienser

Deg 1 äggula (spar vitan till fyllningen) 2 1/2 dl vetemjöl 100 gr smör 2 msk strösocker 1tsk vaniljsocker FYLLNING 1 pak vaniljvisp 1 brk krossad ananas(liten brk) 1 brk cream frech kokbar 1 äggvita

Anvisningar

blanda degen med alla ingredienser som dom är.tryck ut i formen.låt den vila kallt i 30 min.Grädda 175* 10 min.och under tiden den gräddas blanda samman fyllningen rör i hop ordentligt.fyll sedan formen och grädda igen i 45 min. klart,serveras med vaniljglass och bär.


Namn:
Anna
Ort:
Austin, Texas
mail:
anna_wikstrom@hotmail.com
Portioner:
2

Maträtt

Tomatsoppa med basilika/parmesan-creme fraiche

ingredienser

2-3 farska tomater, 1 burk krossad tomat, 1/2 gul lok, 1/2 tarning gronsaksbuljong, 1 burk Creme Fraiche, 1 kruka farsk basilika, Parmesanost (helst farsk), Salt och peppar

Anvisningar

Soppan: Hacka loken fint och fras den i lite smor. Hall pa vatten och sedan buljongen. Lat puttra en stund. Skalla sedan de farska tomaterna och blanda dem med burktomaterna. Blanda allting i kastrullen med lok och buljong och mixa allt med mixerstav ( man kan mixa innan forstas ocksa, i en vanlig mixer). Creme Fraiche roran: Riv parmesanosten fint, hacka eller klipp basilikan i smabitar, blanda allt till en rora.

Serveras med klickar av roran i soppan, garna med farskt brod till.


Namn:
"Nordan"
Ort:
Stockholm
mail:
helen_a_nordstr@hotmail.com
Portioner:
4

Maträtt

Dillkött

ingredienser

1 kg kalv- eller lammkött med ben (bringa, rygg eller bog) 2 tsk salt per liter vatten 6-10 vitpepparkorn 1 lagerblad 1 gul lök skuren i bitar 1 morot skuren i bitar ½ msk hackad persilja (den kokta vätskan utgör buljongen sedan)

Till såsen: 1½ msk smör 3 msk vetemjöl 4 dl buljong 1 dl grädde eventuellt 1 äggula ½–1 dl hackad färsk dill 1–2 msk matättika alternativt citronsaft ½–1 tsk socker

Anvisningar

Lägg köttet i en gryta och häll på vatten, så att det precis täcker köttet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt saltet, vitpepparkornen, lagerbladen, löken, moroten och persiljan. Låt köttet småkoka under lock på svag värme i 1–1½ timme tills det är mört och nästan lossnar från benen. Fräs matfett och mjöl till såsen. Späd under omrörning med buljongen och en del av grädden och låt såsen småkoka minst 3–5 minuter. Rör ut äggulan med resten av grädden och vispa ner den i såsen. Tillsätt dillen och smaka av med ättikan och sockret – såsen ska ha sötsur smak. Skär köttet i bitar eller skivor och lägg ner det i såsen.

Servera med kokt potatis, smörvärmda morötter och ärter samt inlagd gurka.

Se gärna fler recept på svensk husmanskost på http://communities.msn.se/37e4iq5tc1nagikjc0nli2ugm0 !


Namn:
Camilla
Ort:
Kalix
mail:
--
Portioner:

Maträtt

"pastagratäng"

ingredienser

Tagliatelle, Kassler, Nya creme fraiche "spicy thai", riven ost.

Anvisningar

Koka pastan enligt anvisning, strimla kasslern och riv osten.

Blanda ingredienserna i en ugnsäker form och grädda i 250 grader ca 20 minuter

Servera med en sallad.

Smaklig måltid!


Namn:
Tossan
Ort:
Sthlm
mail:
tove_85@chello.se
Portioner:
3-4

Maträtt

Amerikanska Pannkakor

ingredienser

2,5 dl standard mjölk 2 tsk bakpulver 0,5 tsk salt 1 ägg 2,5 dl vetemjöl 2 msk smör

Anvisningar

Blanda alla de torra ingredienserna. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk i en annan skål (blanda inte för mycket). Blanda ihop allt. Stek i stekpanna ca 10 cm stora pannkakor, ca 2-3 cm tjocka. serveras nygräddade med sirap, sylt eller grädde.-


Namn:
magnus
Ort:
Västervik
mail:
be-da@telia.com
Portioner:

Maträtt

Räkor i het sås (intuitionsvarianten)

ingredienser

Räkor Curry Piri-piri Vitlök Cremefraiche soya tomatpure salt peppar

Anvisningar

Skala räkorna fräs i smör med curry,piri-piri och vitlök.Inte för länge(segvarning) I med resten av grejorna och värm upp det hela.Ris och gröna ärtor till.Eller pasta.


Namn:
camilla östman
Ort:
finland vörå
mail:
cami_piit@hotmail.com
Portioner:
4

Maträtt

maräng tårta

ingredienser

3 äggvitor 2 dl socker 2 dl bärmos ev. socker ev.vaniljesans

Anvisningar

1 vispa vitorna först till hårt skum vispa ned sockret med vitorna då det e klart ta en form å lägg bärmoset i bottnet i formen , sprittsa marängmassan ovanpå . grädda i 200*c ca 20 minuter... Njuut med glass!!


Namn:
Anna
Ort:
Tyringe
mail:
anna.selander@home.se
Portioner:
1

Maträtt

Läcker fiskbullsgratäng

ingredienser

8 st fiskbullar i buljong 1 liten burk svsmp 1 tsk margarin 1 tsk vetemjöl 1,25 dl lättmjölk 1 msk tomatpuré salt peppar 2 msk riven mager ost 1,5 dl kokt ris blandad grönsallad

Anvisningar

Varva fiskbullar och svamp i en eldfast form. Koka ihop såsen av fett, mjölk, puré och kryddor. Häll såsen över fiskbullar och svamp. Strö den rivna osten över. Gratinera i ugn, 250 grader i ca 7 min. Servera med ris och grönsallad.


Namn:
Anna
Ort:
Tyringe
mail:
anna.selander@home.se
Portioner:
4

Maträtt

Kyckling Marengo

ingredienser

2 små färska kycklingar 2 msk smör eller margarin salt vitpeppar 4 tomater ½ dl tomatpuré 1 vitlöksklyfta 2 msk idealmjöl 1 d l hönsbuljong 1 dl torrt vitt vin 10 schalottenlökar 250 g färska champinjoner

Anvisningar

Dela kycklingarna i 4 bitar vardera. Bryn kycklingbitarna i matfettet i en stekgryta. Krydda med salt och vitpeppar. Flår tomaterna genom att spetsa dem på en gaffel och hålla ner dem i kokande vatten några sekunder. Drag av skinnet och lägg dem i grytan. Tillsätt tomatpurén. Kläm vitlöksklyftan över grytan. Rör om. Strö mjöl över och rör ut dettta, häll över buljong och vitt vin. Skala lökarna och halverna champinjonerna och tillsätt sedan dem. Låt rätten småputtra under lock 1 timme, smaka av väl. Servera med ris eller potatis.


Namn:
Anna
Ort:
Tyringe
mail:
anna.selander@home.se
Portioner:
4

Maträtt

Bondsoppa med korv

ingredienser

1 purjolök 1 morot 6 potatisar 4 winerkorvar 1 dl vatten 1 buljongtärning ½ tsk salt

Anvisningar

Skala och hacka purjolök, morötter och potatis och lägg det i en gryta. Häll i vattnet, buljongtärningen och saltet i grytan. Koka upp det och låt det sedan koka på svag värme under 20 minuter. Skär korvarna i fyra delar och lägg i dem i soppan. Låt det hela sedan koka på svag värme under ca 5 minuter. Strö över persilja och servera genast.


Namn:
Anna
Ort:
Tyringe
mail:
anna.selander@home.se
Portioner:
4

Maträtt

Ädel potatislåda

ingredienser

Ugnstemp: 225 grader 10 potatisar 2 gula lökar 1 ½ tsk salt 1 kryddmått vitpeppar 2 msk smör eller margarin 1 ½ dl mjölk 1 ½ dl kaffegrädde 100 g ädelost

Anvisningar

Skala potatisen och skär den i tunna skivor eller fina strimlor. Lägg den i en bunke. Hacka lök fint och blanda den med potatisen. Tillsätt också salt och vitpeppar. Smörj en aluminiumform med lite av matfettet och lägg potatisblandningen i formen. Blanda över mjölk och grädde och häll över. Fördela ädelosten och resten av matfettet ovanpå potatisen och sätt in formen i ugnen ca 45 minuter.


Namn:
Anna
Ort:
Tyringe
mail:
anna.selander@home.se
Portioner:
4

Maträtt

Inbakad wienerkorv

ingredienser

5 dl vetemjöl (300 g) 50 g smör eller margarin 35 g jäst knappt 1 ½ dl ljummen mjölk 1 tsk salt 8 winerkorvar smör eller margarin till plåten 1 ägg till pensling

Anvisningar

Häll mjölet i en skål, hacka in matfettet och jäst. Rör in den ljumma mjölken och salt. Arbeta degen väl. Samla ihop den. Skär den i 8 jämnstora bitar, arbeta ut dessa till längder, minst dubbelt så långa som korvarna. Linda dem i spiral kring korvarna. Rda upp dem på smord plåt. Lägg en bakduk över, låt degen jäsa 10 minuter. Pensla brödspiralerna med uppvispat ägg. Grädda dem ca 15 minuter i 225˚ugnsvärme. Bjud den inbakade korven alldeles nygräddad.


Namn:
Åke Skoog
Ort:
Karlskrona
mail:
Portioner:
2 pers

Maträtt

Chilikyckling med klyftpotatis

ingredienser

2 kyckling file´er matolja 2 morötter 5 medelstrora poitatisar 1 tsk chilipulver 1/2 tsk chilipulver 1 ägg till pensling 1/2 vitlöksklyfta 1 gul lök 1 kryddmått salt 1 kryddmått peppar ströbröd

Anvisningar

Marinad:

Pressa vitlöken och blanda med olja, salt, peppar och chilipulver.

Kycklingen:

Marinera kycklingen och stek den lätt i stekpanna. Ta ur den och pensla med ägg och strö ströbrödet över. Sätt i ugn och grilla i 10 min på 225 grader tillsammans med löken.

Potatisen:

Häll olja på en långpanna. Skär potatisen i klyftor. Grilla i ugn i ca 35 minuter. Ta ur och krydda med paprikapulver.

Sallad:

Skala och riv morötterna och servera på sidan om.


Namn:
Sara
Ort:
skellefteå
mail:
Portioner:
ca 2

Maträtt

Chokladsås på 10 sek

ingredienser

*En skvätt grädde *Ca 2 msk sirap *1,5 msk oboy-pulver *1 msk smör/margarin

Och om du vill, en skätt vatten! Ställ in i micron, i ca 10 sek! SMAKLIG MÅLTID!!

Anvisningar


Namn:
Micke Larsson
Ort:
Landskrona
mail:
larsson76@bredband.net
Portioner:
4

Maträtt

Mammas Carbonara!

ingredienser

3pkt Bacon,1st Purjolök,2st Paprika,1st Burk svamp,5dl Matlagningsgrädde,Vitlöksalt&Svartpeppar.

Anvisningar

Skiva bacon,purjolöken & paprikan i bitar. Fräs bacon lägg sedan i purjolöken & svampen. Häll i matlagningsgrädden, rör runt och tillsätt sedan paprikan & kryddorna. Låt sjuda några minuter,smaka av. Serveras tillsammans med pasta. Smaklig måltid och Lycka till!


Namn:
Kristina
Ort:
Mehedeby
mail:
lifkristina@hotmail.com
Portioner:
ca 4

Maträtt

Fylld fläskfile med lingongräddsås

ingredienser

500g fläskfile, 1dl riven Cheddarost, ca 2msk timjan, Salt, Vitpeppar, ca 3dlFrysta lingon, 1/2 hackad gul lök, ca 3dl rött vin,ca 5dl vispgrädde, ca 2,5dl Hönsbuljong,ev strösocker, bindtråd.

Anvisningar

Putsa filen och skär ett snitt längs med filen. Krydda med timjan och strö i osten. Bind ihop filen och krydda med timjan, salt och peppar. Bryn filen runt om. Sätt filen i ugnssäker form och ställ in i ugn 175grader ca 30 min. Sås: Fräs löken utan att den tar färg. Häll i de frysta lingonen och mosa dem. Häll på buljong och vin och låt koka tills hälften återstår. Späd med grädde tills såsen får en simmig koncistens och rosa färg. Smaka av med socker. Servera med Kokt potatis eller potatiskroketter. Lycka till! "Den sjungande kocken"


Namn:
Kaleman
Ort:
Dalom
mail:
Portioner:
4

Maträtt

Tjatkotletter (gott & enkelt så det blir ofta man äter dem)

ingredienser

4 st fläskkotletter, salt, peppar, 2 dl creme fraiche, 2 msk grädde, 2 msk soja

Anvisningar

Salta & peppra kotletterna, lägg bredvid varandra (obs ej på varandra)i eldfast form. Blanda ingredienserna till såsen och häll emellan kotletterna (ej ovanpå). 200 graders ugn i ca 20-25 minuter. Servera med pressad potatis.


Namn:
Anita Engman
Ort:
Hållsta
mail:
Anitagattson@hotmail.com
Portioner:
4personer

Maträtt

Äppelfranska

ingredienser

8st formfranska ,smör socker ev. kanel äpplen

Anvisningar

Smöra formfranskorna riv rikligt med äpple,strö över socker efter smak,ev.lite kanel. värm i ungnen 225grader c:a 10minuter.Enkelt lätt och jättegott.


Namn:
Carro
Ort:
Umeå
mail:
Portioner:
2-3

Maträtt

Blåmögelostsås med pasta

ingredienser

*2 pkt Bacon *3 dl Matlagningsgrädde *Ca 150 g blåmöglost (Bevaria blue) *Pasta

Anvisningar

Stek bacon, häll sedan av fettet från baconen och tillsätt grädden. Skär osten i bitar och lägg ner den i såsen och låt den smälta....och vips så har man en underbar och enkel pastasås! Servera med nykokt pasta.


Namn:
Carina
Ort:
Skivarp
mail:
caina.pettersson@sydnet.net
Portioner:

Maträtt

Blomkålstuvning med ägg och bacon

ingredienser

Blomkål ägg bacon

Anvisningar

Kok äggen i ca 9 min.Skölj äggen i kallt vatten och låt dem svalna där.Stek bacon knapert och sila bort fettet.Kok blomkålshuvudet i ca 10 min. Beroende på storleken.Gör en stuvningsås. Under tiden skala äggen och lägg i en äggskärare först vågrätt och sedan lodrätt så du får tärningar.När stuvningen är färdig blanda i äggen och baconen i den.Dela blomkålen i bitar och häll över stuvningen.Lätt och enkel maträtt.Mäktig men läcker.


Namn:
Carolin
Ort:
Sundsvall
mail:
dead@hotbrev.com
Portioner:
7

Maträtt

Kladdkaka

ingredienser

*2 dl socker *4 msk kakao *1 tsk vaniljsocker *100g smör eller margarin *mjöl tills smeten blir krämig

Anvisningar

Blanda alla indgredienserna i en bunke. Vispa med elvisp. Ugn 175 grader, ca 30 min


Namn:
Ulrika
Ort:
Täby
mail:
ulrika.hildebrand@telia.com
Portioner:
6

Maträtt

Kasslergratäng

ingredienser

600 gr kassler 2 dl Matlagningsgrädde eller vispgrädde 1 förp coctailtomater 2 klyftor vitlök 3 dl riven ost 1 kruka persilja

Anvisningar

Skär kasslern i skivor och lägg den i en ugnfast form, Vispa upp grädden så att den blir något fast och tillsätt pressad vitlök samt hackad persilja. Häll smeten över kasslern och dela coctailtomaterna i 2 delar och lägg över kasslern och grädden.Strö till sist över ost. Gratinera i ugnen ca 25 minuter i 225 grader. Severa med pressad potatis


Namn:
Ort:
mail:
lenaoberg@y.lrf.se
Portioner:
4-5

Maträtt

Lenas snabba kycklingpasta

ingredienser

400g snäckpasta, 2-3 kycklingfilér, 1 röd paprika, 1 påse béarnaise sås, riven ost (typ greve), salt, vitpeppar

Anvisningar

Sätt ugnen på 225g. Koka pastan enligt anvisningen. Skär upp kycklingen och paprikan i små bitar. Bryn dom i smör och krydda med salt och peppar. Gör såsen men späd den lite mer än vad som man brukar. Lägg i kyckling och paprikan och låt sjuda några minuter. Smörj en ugnsfast form, häll i den avrunna pastan och bred kycklingröran ovanpå. Strö på osten och gratinera en stund tills osten smält ned.


Namn:
ulla
Ort:
sthlm
mail:
drak_ulla@hotmail.com
Portioner:
2 port

Maträtt

Pasta med skaldjursås

ingredienser

½ dl gräslök 1-2 vitlögsklyftor 1 burk musslor 150-200 gr lax 2,5 dl matlagningsgrädde salt & peppar efter egen smak

Anvisningar

Fräs gräslök och vitlök i lite olja. Tillsätt laxen som ska vara uppskivad och musslorna. Låt det fräsa ihop lite lätt. Häll på matlagningsgrädden och tillsätt salt, peppar och det som du själv tycker passar. Servera med spagetti.


Namn:
ulla
Ort:
sthlm
mail:
drak_ulla@hotmail.com
Portioner:
2 port

Maträtt

Pasta med skaldjursås

ingredienser

½ dl gräslök 1-2 vitlögsklyftor 1 burk musslor 150-200 gr lax 2,5 dl matlagningsgrädde salt & peppar efter egen smak

Anvisningar

Fräs gräslök och vitlök i lite olja. Tillsätt laxen som ska vara uppskivad och musslorna. Låt det fräsa ihop lite lätt. Häll på matlagningsgrädden och tillsätt salt, peppar och det som du själv tycker passar. Servera med spagetti.


Namn:
Eva
Ort:
Partille
mail:
Portioner:
4

Maträtt

köttfärssoppa (lätt familjemåltid)

ingredienser

1 Lök 500 g köttfärs potatis buljong (grönsaks eller kött) ketchup morötter ärtor salt, peppar,cayenn ev. Creme Fraisch

salt, peppar, cayenne

Anvisningar

Ta fram en stor gryta, gärna gjutjärn. Fräs lök och färs krydda tillsätt buljong, koka upp ha i skalad, tärnad potatis låt koka i 5 minuter ha i morötter och ärtor spruta i lite ketchup koka tills potatisen är färdig Smaka av Klicka gärna i lite creme fraisch direkt i tallriken vid servering Smaklig måltid


Namn:
helenawärme
Ort:
torö
mail:
helenawarme@hotmail.com
Portioner:
4port

Maträtt

torsk med grönrödtäcke

ingredienser

400grtorsk,1burk sardiner,2dlbostongurka 3dlmatgrädde.

Anvisningar

lägg torsken i en ugnsform salta och litte citron, rör ihopp sardiner,bostongurka, grädde tillen röra häll över fisken grädda 175 grader i45 minuter.


Namn:
Kristine Gustavsson
Ort:
Hedemora
mail:
smurfan35@spray.se
Portioner:
ca 4

Maträtt

Super enkla vardagsfisken i panna (Barn favorit)

ingredienser

Torsk/Sej, Färska tomater, Färsk paprika, salt vitpeppar, mjölk, potatis

Anvisningar

Stek fiskblocket i smör i en stekpanna. "Mosa sönder" fisken i pannan. Ha på vitpeppar och ganska rejält med salt. Slå på mjölk så att det täcker fisken. Lägg skivade tomater och paprika överst, Låt puttra några minuter så att såsen "simmar till sig" och paprikan & tomaterna blivit mjuka. Servera med kokt potatis och gärna rivna morötter. Smaklig Måltid


Namn:
Annette
Ort:
Påarp
mail:
blondierodhe@hotmail.com
Portioner:
ca:12st

Maträtt

Dumle kakor

ingredienser

1 påse dumlekola 1 pk noblesse 1 sats mördeg

Anvisningar

Gör en mördeg och dela den i så många delar som det finns dumlekolor. Gör runda bollar av degbitarna och stoppa in en dumle i varje boll. Lägg dem i folieformar, in i ugnen 200gr ca 8min. Ta ut plåten och lägg en noblesse på varje och låt de smälta, ställ i kylen tills chokladen stelnat. Lycka till och smaklig kaffepaus


Namn:
Ingrid Hasselbom
Ort:
Kristianstad
mail:
ingridhasselbom@hotmail.com
Portioner:
4 pers.

Maträtt

Maerys goda fläskfilé

ingredienser

2 st fläskfileér 1 st purjolök 3 dl vispgrädde 1 dl crem Fraiche grönmögelost efter smak 1 pkt broccoli

Anvisningar

Stek fläskfilé skivorna och lägg över dem i en smörjd ugnsfast form. Skiva purjolöken fint och lägg över köttet. Koka upp grädde, creme Fraiche och grönmögelosten. Såsen hälles över köttskivorna och purjolöken. förväll broccolin och lägg över alltsammans. Ställ i formen i ugnen 200 gr ca 15 min.

Smaklig spis önskar Maery.


Namn:
Ulrica Björkman
Ort:
Umeå
mail:
Portioner:

Maträtt

Vaniljmuffins med chokladgömma och havrefras

ingredienser

Vaniljsmet: 2 ägg, 2 dl strösocker, 100 g Svenkt Smör, 3 ½ dl vetemjöl, 1 dl mjölk, 2 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker

Chokladsmet: 100 g Svenskt smör, 2 ägg, 2 ½ dl strösocker, 1 ½ dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker, 1 krm salt, (inget bakpulver )

Havrefras: 75 g Svenskt Smör, 2 dl strösocker, 1 3/4 dl havregryn, 1 dl kokos

Anvisningar

Sätt ugnen på 175-200 grader.

Vaniljsmet: Vispa ägg+socker vitt och poröst. Smält smöret och blanda det med mjölken. Rör försiktigt ned de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt smörblandningen och fördela smeten muffinsformar eller vanliga bullformar, men bara till hälften!

Chokladsmeten: Smält smöret. Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet. Den blir lite tjock. Lägg en klick, ca 2 tsk, i mitten på vaniljmuffinsen. Blir det smet över kan detta bli några goda chokladmuffins.

Havrefras: Smält smöret och blanda ned resten av ingredienserna. Strö över muffinsen.

Grädda högt upp i ugnen ca 8 min eller tills muffinsena har fått färg.

Supergoda!


Namn:
Ulrica Björkman
Ort:
Umeå
mail:
Portioner:

Maträtt

Punchtårta

ingredienser

2 ägg, 2 dl strösocker, 1 ½ dl kaffegrädde, 1 ½ dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 msk kakao

Lag: 100 g Svenskt Smör, 1 dl kokt starkt kaffe, 4 msk florsocker, 2 tsk vaniljsocker

Anvisningar

Ägg och socker vispas poröst. Vispa sedan ned grädden. Rör ned de torra ingredienserna. Tårtan gräddas 30-35 min i 175 grader i en form med löstagbar botten.

Lagen kokas ihop och slås över varm kaka. Tips: Stick hål i kakan med tandpetare eller någonting annat före lagen slås över så tränger lagen ned i kakan jämnare.

Garnering: Vispa 2 dl grädde. Slå punch från 2 punchflaskor (finns på godisavdelningen) i grädden. Hacka "flaskorna" att garnera tårtan med.


Namn:
Ulrica Björkman
Ort:
Umeå
mail:
Portioner:

Maträtt

Sofias rabarbertårta

ingredienser

4 ägg, 3 dl strösocker, 3 dl vetemjöl, 300 g rabarber, 1 ½ dl pärlsocker, 100 g Svenskt Smör

Anvisningar

1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned mjölet försiktigt. Häll över smeten i en smord långpanna 25x35 cm.

2. Skär rabarbern i 3 cm långa bitar. Lägg dem över kaksmeten. Strö på pärlsocker och hyvla på kallt smör.

3. Grädda i 175 grader C i ca 30 minuter.

Servera gärna med vaniljglass eller vaniljvisp till!


Namn:
Ulrica Björkman
Ort:
Umeå
mail:
Portioner:
10-12

Maträtt

Kaffe-på-maten kaka

ingredienser

2 ägg, 3 dl socker, 2 ½ dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver, 1 ½ tsk vaniljsocker, 3-4 msk kakao, 150 g Svenskt Smör, 1 ½ dl vatten

Glasyr: 1 ½ dl florsocker, ½ msk kakao, 2 msk Svenskt Smör, 3 msk starkt kaffe 1 ½ dl kokosflingor

Anvisningar

Sätt ugnen på 200 grader C. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda i de torra ingredienserna. Smält smöret, häll i vattnet och låt koka upp. Rör sedan ned i smeten. Grädda kakan i smord form med löstagbar botten ( 2 liter ) i 35-40 minuter.

Smält under tiden ingredienserna till glasyren, allt utom kokos, i en kastrull. Häll över glasyren när kakan är varm och strö över kokos.

Jättegod!


Namn:
Victoria
Ort:
Östersund
mail:
victoria.rosengren@arrowhead.se
Portioner:
4-6

Maträtt

Tjälafisk

ingredienser

Tjälafisk 80 grader 4-6 pers

· 1 fryst lax ca 1,5 kg · salt · dill · Aluminiumfolie · 2 dl visp grädde (vispas lätt) · 2 dl creme fraiche · 2 fiskbuljongtärningar (smulas) · ev rivet citronskal · 1 tsk pressad citronsaft · smaksätt med citronpeppar · Servera med pressad potatis och kokt broccoli

Kall sås: 2 dl creme fraiche 2 dl grädde (vispas lätt) 2 fiskbuljongtärning (smulas) 1 tsk pressad citronsaft och ev lite citronskal smaksätt med citronpeppar

Anvisningar

Gör så här: Lägg den frysta fisken i foliepaketet i den 80 graders varm ugn i ca 5-6 timmar. Efter halva tiden öppnar du paketet och saltar fisken och lägger i dill, stäng paketet igen och låt ligga ytterligare 2,5-3 timmar till. Låt sedan fisken kallna något i paketet, ta bort skinnet, lägg upp fisken på fat, dekorera med citronskivor. Servera med den kalla såsen, pressad potatis och broccoli.

Gör såsen så här: Vispa grädden lite lätt, smula ned fiskbuljongtärningarna och blanda samman allt.

Uuuuunderbart gott!!!


Namn:
Ann-Loise Sundström
Ort:
mail:
Portioner:
4

Maträtt

Durrymarinerad kycklingfilé

ingredienser

4 kycklingfiléer 4 bananer

Marinad: 1 1/2 msk curry 1/2 msk salt 1 msk grovmalen svartpeppar 4 msk matolja

Bacon & svampsås: 1 pkt bacon 250-300 g champinjoner 1/2 dl hackad persilja 4 dl Vispgrädde 1/2 dl mjölk vitpeppar 1/2 msk soja

Anvisningar

Blanda alla ingredienser till marinaden och häll i en plastpåse. Lägg ner kycklingfiléerna och låt ligga kallt några tilmmar. Skär bacon och svamp i små bitar och bryn. Lägg i en kastrull tillsammans med persilja, soja och peppar. Slå på grädde, mjölk och låt koka på svag värme ca 5 min. Låt kycklingen rinna av och stek dem 6-8 min/sida på medelvärme. Skär bananerna i cm-tjocka skivor och stek dem i lite av marinaden. Servera med klyftpotatis och en grönsallad.


Namn:
Skorpan
Ort:
mail:
Portioner:
6 st

Maträtt

Naanbröd

ingredienser

6 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1 tsk salt 1 ägg 1 dl mjölk 1 dl malgagningsyoghurt 1 msk olivolja

Anvisningar

Instruktioner: 1. Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, mjölk och matlagningsyoghurt. 2. Arbeta ihop till en deg. Dela den i 6 dalar och platta ut med mjölad hand till ovala bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 3. Grädda i mitten av ugnen 6-8 min. 4. Ta ut bröden och pensla dem med olivolja. 5. Servera bröden nygräddade.


Namn:
Bo Persson
Ort:
Åstorp
mail:
bo.pioneer@telia.com
Portioner:
4-5

Maträtt

Bo´s Heta korvgryta

ingredienser

1 Falukorv 800gr, 1 stor gul lök, svartpeppar, 4 dl lätt creme fraiche, 11/2 matsked hot Mango chutney sås, 11/2 matsked sambal oelek.

Anvisningar

Hacka löken och bryn, strimla korven i2-3 cm bitar bryn korven, lägg sedan löken i hop med korven, peppra allt efter tycke o smak.Rör ner cremefraichen med korv o lök tillsätt sedan sambal oelek och mango chutney, koka på svag värme i ca 5-10 min,red med lite mjöl för mustigare gryta. Servera gärna tillsamans med bandpasta.


Namn:
Helmer
Ort:
Mariestad
mail:
h.050147377@mariestad.mail.telia.com
Portioner:
4

Maträtt

Blomkålstuvning

ingredienser

2-3blomkålshuvud(beroende på storlek),rökt fläsk,falukorv,vetemjöl,margarin,salt,mjölk.

Anvisningar

Koka blomkålsbuketterna i saltat vatten,skär fläsk och falukorv i tärningar och stek medan blomkålen kokar när blomkålen är klar töm upp i ett duslag och låt vattnet rinna av gör en vitsås av margarin mjöl salt och mjölk. Lägg blomkålen i en form eller dyligt töm över såsen lägg fläsk och falukorv över.


Namn:
Marie
Ort:
Nynäshamn
mail:
marie.tirmen@telia.com
Portioner:
4 Port

Maträtt

Skagen röra

ingredienser

200g Skalade Räkor 1 Paket fryst Dill ca 1/2 - 1 Burk CreamFraiche ca 3 msk Lätt Majonäs 1 Gul eller Röd Lök Citron Saft S & P

Anvisningar

Tina Räkorna om de är frysta, (detta går bra att göra i först 1 minut under spolande varmt vatten och sedan under 1 min i kallt vatten, var noga med att krama vattnet ur räkorna) Skala och hacka Löken i små fina bitar/kuber. Lägg allt sammans i en skål. Pressa lite i Citron saft. Börja med att ha i halva CreamFraiche burken och sedan 2msk Majonäs. (Röran skall vara fast) Rör om och krydda med S & P. Ha i Dill efter önskemål.

SkagenRöra kan man ha ex. till: Bakad Potatis, Toast, Snittar m.m Använd fantasin. Låt dig väl smakas


Namn:
Annica Lundgren
Ort:
Södertälje (fd Kiruna)
mail:
lundgrenannica@hotmail.com
Portioner:
4

Maträtt

wokade grönsaker

ingredienser

frysta wokgrönsaker,wok sause ca 1 msk,olja till woken ca 1 tsk,4 pitabröd, 1 burk creme fraiche, 3msk curry.

Anvisningar

Woka grönsakerna till de smakar bra i oljan, tillsätt en matsked wok sause, fördela i 4 pitabröd. rör i curryn i creme fraichen och klicka över, detta är sanslöst gott.


Namn:
unkarl
Ort:
västerås
mail:
mmmikael@hotmail.com
Portioner:
1-5

Maträtt

snabbare

ingredienser

pulvermos köttbullart grillkrydda ketchup

Anvisningar

häll vatten och köttbullar i en kastrull. När det börjar koka så häller man i pulvermosen. ta av från plattan och rör om.. serveras med ketchup.. gottigott..


Namn:
unkarl
Ort:
västerås
mail:
mmmikael@hotmail.com
Portioner:
1-5

Maträtt

snabbt

ingredienser

pasta färdiga köttbullar grillkrydda ketchup

Anvisningar

häll vatten i en kastrull och när det börjar koka så häller man i köttbullarna. Vänta tills det kokar igen och häll i pastan.. serveras med ketchup.. gottigott..


Namn:
Ort:
mail:
Portioner:
4

Maträtt

Kasslergryta

ingredienser

500 g kassler 1 grön paprika 1 röd paprika 1-2 tsk curry 1 stor purjolök 1-2 burkar champinjoner 2 dl Lätt Crème Fraiche 5 dl Mellangrädde ev 1 vitlöksklyfta maizenamjöl till redning Svenskt Smör till stekning

Anvisningar

Skär kasslern i små bitar och bryn. Strimla purjolök och paprika. Hacka vitök. Lägg i och låt bryna med. Smaksätt med curry. Red av och låt koka ihop ca 10 min. Servera med grönsallad och ris eller potatis.


Namn:
Ort:
mail:
Portioner:
4

Maträtt

Rosépepparbiffar

ingredienser

500 g köttfärs 1 dl ströbröd 2 dl Matlagningsgrädde 1 ägg 1 stor lök 1 påse gräddsås 1 msk krossad rosépppar Svenskt Smör till stekning salt

Anvisningar

Rör ihop alla ingredienser utom grädden och påsen med gräddsåsen och gör pannbiffar. Vispa ur pannan och tillsätt "pulvret" och grädden. Rosépeppar kan bytas mot grönpeppar.


Namn:
Tina Åkesson
Ort:
Borlänge
mail:
tina.akesson@mbox301.swipnet.se
Portioner:
3-4

Maträtt

Salsaköttfärs

ingredienser

500 g nötfärs 2 rödlökar 1 burk champinjoner smör att steka i salt & peppar 2 dl hot salsa creme fraiche klippt persilja

Anvisningar

Skiva lök och stek tillsammans med köttfärsen i smör. Krydda med salt och peppar och tillsätt champinjoner. Rör i creme fraiche och låt puttra några minuter. Strö i klippt persilja. Servera med ris, pasta el. pressad potatis och en grön sallad.


Namn:
Anders Gustafsson
Ort:
Malmö
mail:
anders@altavista.com
Portioner:
4 Portioner  Tid 45 minuter.

Maträtt

Vitlöksdoftande fläskkotletter.

ingredienser

4 stora fläskkotletter 3 dl passerade tomater 2-3 vitlöksklyftor 1 dl mjöl (till panering) ½ dl vatten salt och svartpeppar fransk kryddblandning (herbes de Provence) olja, smör eller margarin till stekning.

Ris till 4 portioner.

Anvisningar

Gör så här. Sätt ugnen på 200 grader.

Panera fläskkotletterna i mjölet. Bryn dessa i en stekpanna. Krydda med fransk örtkrydda, salt och peppar. Pressa vilöken över kotletterna och lägg upp dem i en eldfast form. Häll i de passerade tomaterna i stekpannan tillsammans med vattnet. Detta för att dra ut smakämnena ur stekskyet. Häll därefter blandningen över kotletterna i den eldfasta formen och ställ in i den varma ugnen. Sänk värmen till 175 grader och låt dem stå inne ca 20 minuter.

Serveras med ris och kokta ärter


Namn:
göran
Ort:
luleå
mail:
www.göran
Portioner:

Maträtt

ingredienser

Anvisningar


Namn:
Heléne
Ort:
Arboga
mail:
Portioner:
6

Maträtt

Kebabgryta

ingredienser

800g kebabkött (dj.fryst), 1 stor gul lök, 1 röd paprika, 1 gul paprika, 1 grön paprika, 2-4 klyftor vitlök, 1-1,5 dl chilisås, 400g creme fraiche (ej light), 1 dl matlagningsgrädde, 1-1,5 tsk basilika, 1-1,5 tsk svartpeppar (grovmalen), 1-1,5 tsk salt.

Anvisningar

Skär paprika och lök i bitar och hacka vitlöken fint. Bryn de djupfrysta kebabflarnen c:a 5 min i en wokpanna. Vänd ned paprika och lök, bryn ytterligare 2-3 min. Tillsätt övriga ingredienser och blanda försiktigt samman grytan. Småputtra c:a 5 min under lock. Serveras med ris och en fräsch grönsallad.


Namn:
anki
Ort:
Gunnarsbyn
mail:
j.gustav@user.bip.net
Portioner:
8

Maträtt

Rischoklad tårta

ingredienser

4 äggvitor 2,5 dl strösocker 5 dl vårgårdaris Kräm: 50 gr smält margarin,1 dl florsocker,2 msk kakao,1 dl mjölk, 2 msk mjöl, 2 äggulor,2 tsk vanillinsocker

Anvisningar

Vispa vitorna till hårt skum, vänd försiktigt ned sockret och vårgårdariset.Bred ut på smort bakplåtspapper. Grädda längst ner i ugnen 45 min-1 tim 150 grader. Koka under tiden ihop ingredienserna till krämen till en tjock smet,låt kallna, obs äggulorna och vanillinsockret tillsätts när smeten kallnat.Dela marängbottten i 2 delar, bred ut krämen på ena halvan,lägg sedan på den andra,vispad grädde ovanpå.


Namn:
Monika
Ort:
Örebro
mail:
Portioner:
3-4 port

Maträtt

Vegetarisk Lasange

ingredienser

1 stor gul lök 1 grön och 1 röd paprika 1 morot färska champinjoner 2 vitlöksklyftor 1 burk krossade tomater salt och peppar lasangeplattor ost ostsås

Anvisningar

Skär ingredienserna i lagom stora bitar.Riv morötterna. Bryn allt. tillsätt dom krossade tomaterna. Salta och peppra. Låt allt koka ihop ca: 5 minuter. Varva grönsaksröra, plattor och ostsås i en form. Avsluta med grönsaksröra och riven ostuppepå. Grädda ca: 40 minuter i 200 grader.


Namn:
Sanna
Ort:
Umeå
mail:
Portioner:

Maträtt

Ugnsbakad lax med Guaccamole

ingredienser

Laxfile, Guaccamole:1 burk lätt cremefraiche, 2 mogna avocados, ca.2-3tsk sweet chili, 1-2 pressade vitlöksklyftor, några droppar lime, salt och peppar

Anvisningar

Salta och peppra laxen, tillaga i ugn i 15-20 minuter, ca 175 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till guaccamolen, låt gärna stå ett tag för bästa smakresultat. Servera tillsammans med tex klyftpotatis. Super-gott!


Namn:
Peter Marklund
Ort:
Piteå
mail:
petermarklund69@hotmail.com
Portioner:
4-6

Maträtt

BBQ-Sås

ingredienser

1 röd lök 1 röd paprika 1 grön paprika 1 flaska chilisås 1-2 dl sirap 2-3 vitlöksklyftor 2 msk woresheister sås 3 msk tomatpure 3´msk soja salt,vitpeppar

Anvisningar

Hacka lök och paprika i en tjockbottnad kastrull. Rör ned i chilisåsen och sorapen. Tillsätt alla andra ingredienser: Koka upp såsen på svag värme och låt den koka minst två timmar. Rör om då & då.Denna BBQ-sås är himmelsk till allt grillat kött men även som dipp eller naturligtvis till stekt kött.


Namn:
Elin Svedberg
Ort:
Söderhamn
mail:
elin146@hotmail.com
Portioner:
4

Maträtt

Höns och paprikastuvning

ingredienser

1 pkt (225g) paprikastrimlor 1 burk champinjoner 1 finhackad gul lök 1 msk svenskt smör 3-4 msk vetemjöl 4 dl hönsbuljong ½ dl vispgrädde ca 250g kokt hönskött i små bitar sal, peppar ½ tsk paprikapulver ev. 1krm curry

Anvisningar

Fräs paprika strimlorna, den avrunna svampen och löken i matfettet i en gryta. Tillsätt mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde och koka stuvningen ett par minuter. Blanda ner hönsköttet och smaka av med salt och kryddor. Pressa kokt potatis och lägg som en ring på ett fat. Häll stuvningen i mitten. Strö persilja över och servera. Potatisen kan även bytas ut mot ris.


Namn:
Therese
Ort:
Uppsala
mail:
egp00tal@shef.ac.uk
Portioner:

Maträtt

Kladdkaka med variation

ingredienser

2 ägg, 2 dl strösocker, knappt 1, 5 dl mjöl, 150 g margarin som smälts i panna tillsammans med 200-225g blockchoklad Smaksättning: vaniljsocker; rivet apelsinskal + juice från en stor apelsin; lite arrakpunch; konjak; eller vad som lockar att testas.

Anvisningar

Vispa ägg och socker. Tillsätt mjöl och det smälta smöret och chokladen + smaksättning. Grädda 20-25 min i 175grader. Kakan spricker ibland på ytan och är då absolut klar. Ta annars ut den efter 25 min. Den är ganska så kladdig när den är nybakad men jättegod även efter några dagar i kylen, fast den då stelnat.


Namn:
Luigi Svensson
Ort:
Sthlm
mail:
Portioner:
5-6

Maträtt

Universums Godaste Lasagne

ingredienser

se Universums Godaste Köttfärssås nedan.

Anvisningar

Varva köttfärssåsen med bechamelsås, gula och gröna lasagneplattor och toppa med valfri ost. Mums.


Namn:
Luigi Svensson
Ort:
Sthlm
mail:
Portioner:
5-6

Maträtt

Universums godaste Lasagne

ingredienser

Se Universums godaste köttfärssås nedan.

Anvisningar

Varva såsen med bechamelsås ,gula och gröna lasagne-plattor. Mums.


Namn:
Luigi Svensson
Ort:
Sthlm
mail:
Portioner:
ca: 5

Maträtt

Universums Godaste Köttfärssås

ingredienser

4-500 g Köttfärs (nöt), 2 gula lökar , 3-8½ vitlöksklyftor , 1 burk lätt craime fraische , 2-3 msk tomatpure , 1 köttbuljong , Salt , Peppar , (chilikrydda elller liknande efter behov. Tänk på barnen), Spagetti eller Tagliatelle.

Anvisningar

Hacka löken och fräs dom i lite olivolja, i med köttfärsen och bryn densamma. Lös upp buljongtärningen i en kopp vatten (i micron 1 minut) häll i buljongen tillsammans med köttfärsen. Tillsätt de krossade tomaterna. Puttra lugnt i minst 40 minuter (sätt på pastan efter 30 min ). Rör om ofta. Pressa vitlöken och blanda ihop den med craime fraischen och tomatpurén. (detta görs utmärkt i fraishe-burken under tiden köttfärsen puttrar) ,Rör i blandningen i köttfärssåsen och låt puttra i ytterligare 5 minuter. Klart ! Mums.


Namn:
Sara Qvist
Ort:
mail:
Portioner:

Maträtt

ingredienser

Anvisningar


Namn:
Mags
Ort:
Umeå
mail:
katia@everyday.com
Portioner:
4

Maträtt

Pappas fläskfilegryta

ingredienser

ingredienser 500 gram fläskfilé, 1 msk margarin,½ tsk salt, 250 gram sommargrönsaker, 3 dl grädde, 2½tsk fransk senap,1½ tsk franska örter(kryddburk, ej frysta varianten).

-

Anvisningar

Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Smält margarinet i en stekpanna.Lägg i köttbitarna och bryn det på båda sidor. Salta. Tillsätt grönsakerna, de behöver inte tinas före. Blanda grädde, senap och franska örter. Häll blandningen över kött och grönsaker. Låt småkoka ungefär 10 minuter. Servera sedan med ris eller pasta. Smaklig måltid.


Namn:
malin
Ort:
Falun
mail:
malinfrogren@hotmail.com
Portioner:
20-24 bitar

Maträtt

Sega rutor

ingredienser

200g smör 6 dl socker 4 ägg 6 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker Sylt eller bär eller använd fantasin

Anvisningar

Smält smöret i en stor kastrull. Rör ur mesta hettan och tillsätt sockret.Rör i ett ägg i taget och sedan vetemjölet och vaniljsockret. Klä en långpanna med bakplåtspapper OBS viktigt!!!Annars kan du inte ta ur den när den är varm Häll i smeten och klicka i sylt ca en klick på varje bit, eller strö över färska/frysta bär , hacka blockchoklad eller vad du själv vill ha. Grädda i 200 grader tills den är gyllen brun ca 25-30 min i mitten av ugnen. Tag nu ur kakan ur formen och lägg på bänken med långpannan över och låt svalna. PÅ så vis får den sin sega karaktär!

Lycka till!


Namn:
Malin
Ort:
Boden
mail:
Portioner:
6-8

Maträtt

Marängtårta

ingredienser

2 marängbottnar 3 äggulor 1 dl strösocker 3 dl Vispgrädde, vispad 2 dubbeldajm, hackade ev. citron eller punsch

Anvisningar

Vispa gulorna och socker. Blanda ner grädde, hälften av dajmen och ev smaksättning. Strö över resten av dajmen. Ställ in i frysen ett par timmar.


Namn:
Malin
Ort:
Boden
mail:
Portioner:
4

Maträtt

Potatispannkaka

ingredienser

8 hg rå skalad, riven potatis 6 dl mjölk 2,5 dl vetemjölk 4 hg rimmat fläsk 1,5 tsk salt

Anvisningar

Grädda 20-30 min i ugnen. Servera med lingonsylt.


Namn:
Malin
Ort:
Boden
mail:
Portioner:

Maträtt

Varm Smörgåstårta

ingredienser

1 st smörgåstårtbotten Svenskt Smör kassler purjolök Crème Fraiche italiensk salladskrydda riven ost

Anvisningar

Smöra tårtbotten. Skär kassler i purjolök fint och strö ut på botten. Blanda crème fraiche och kryddan. Ringla över kasslern. Strö över ost och gratinera i 200 grader tills den fått fin färg. Servera med en sallad.


Namn:
Isabel Brattkull
Ort:
Göteborg
mail:
baribel@swipnet.se
Portioner:
6

Maträtt

Vinmarinerade kycklingbröst

ingredienser

2 pkt (à 700 g) djupfrysta kycklingbröst

Marinad: 1 krm mald svartpeppar 1 tsk salt 1 tsk stött dragon 3 dl torrt vitt vin 3 msk smör eller margarin 1 hönsbuljongtärning 2 dl crème fraîche

Anvisningar

Tina kycklingbrösten och bena ur dem om det inte redan är gjort. Ta bort skinnet. Lägg dem tätt i en form. Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll den över kycklingbitarna. Låt stå i kylskåp eller på annan sval plats några timmar eller gärna över natten.

Ta upp kycklingbitarna ur marinaden och låt dem rinna av väl. Spara marinaden. Bryn kycklingbrösten i matfett. Strö på salt och häll på marinaden och smula en buljongtärning över. Låt sjuda ca 20 minuter eller tills kycklingen känns färdig.

Ta upp kycklingbitarna och lägg dem på ett varmt uppläggningsfat. Rör ned crème fraîche i skyn och låt sjuda ihop ett par minuter. Häll såsen över kycklingbrösten.

Garnera med gurkskivor, kokade några sekunder i lättsaltat vatten. Strö på hackad persilja. Servera med ris och sallad.


Namn:
Göran O Klockerman
Ort:
Örbyhus Gods
mail:
klockerman@privat.utfors.se
Portioner:
4

Maträtt

Enkel gryta med grönsaker,bacon o ägg

ingredienser

4 stora gula lökar, 4 stora paprikor, 4 stora tomater, 4 ägg, 1 burk tärnad (om man inte vill dela själv) fetaost 2 pkt bacon

Anvisningar

Skala och skär löken i skivor. Lägg dessa i botte på grytan. Strimla paprikan och skär tomaterna i skivor. Varva paprika och tomater. Lägg ett lock på grytan och låt det sjuda (OBS det behövs inget fett i grytan) tills paprika känns halvmjuk och knäck i de 4 äggen. Låt det sjuda vidare några minuter tills äggen stelnat. Lägg den stekta baconen över grönsakerna och sist överst på allt fetaosten. Klart att äta.


Namn:
Lotta
Ort:
Örebro
mail:
bettanc@spray.se
Portioner:
3

Maträtt

Lammgott med ädelost

ingredienser

Ca 600-700g lammstek 3dl vispgrädde ca 125g ädelost lammkrydda 1klyfta vitlök salt peppar

Anvisningar

Dela lammsteken i små bitar.Smält margarin och pressa vitlök i. Stek köttet. Ska inte bli stekyta utan vänd dem ofta.Häll i grädden och smula ner ädelosten.Krydda med salt, peppar och lammkrydda efter smak.Låt detta koka ihop i minst 40 min-60min.Servera med ris eller klyftpotatis, sallad och ett gott rödvin.


Namn:
Åsa
Ort:
Ludvika
mail:
Portioner:
4

Maträtt

Kräftpasta

ingredienser

ca 250g kräftstjärtar, 300g tagliatelle, 1 burk krossade tomater, 1 burk chili &paprika creme fraiche, 1 knippa dill, ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar

Anvisningar

Koka pastan. Häll tomater och creme fraichen i en kastrull och koka i någon minut. Häll spadet av kräftstjärtarna. Häll dem i såsen. Hacka dillen och ha hälften i såsen. Smaksätt med salt och peppar. Koka i en ½ minut. Servera såsen över pastan och strö över lite dill. Smaklig måltid!


Namn:
lindgren
Ort:
robertsfors
mail:
ha,ha,@lindgren
Portioner:
4

Maträtt

la tarvietta

ingredienser

lök och saaaft

Anvisningar


Namn:
Gun Svedn
Ort:
Njurunda
mail:
gun@geinet.se
Portioner:
4

Maträtt

God chokladkräm (EFTERÄTT)

ingredienser

150 g mörk blockchoklad 1 ägg 2 äggulor 2 äggvitor 3 dl grädde

Anvisningar

Smält blockchokladen i vattenbad (eller i micro) Tillsätt ägget och äggulorna en i taget. Vspa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Blanda försiktigt ner chokladen i äggvitorna. Blanda därefter i grädden Lägg upp i portionsskålar eller stor glasskål. Flsa blockchoklad över och dekorera med citronmelissblad (om du gillar citronmeliss) Servera chokladkrämen iskall med en klick vispad grädde. Ät och njut!!


Namn:
Tina Larsson
Ort:
Bojtikken
mail:
Larsson34@hotmail.com
Portioner:
En plåt pizza

Maträtt

Pizzasås

ingredienser

1 lök Vatten att koka i 1 burk hakade tomater 2 msk Pizzakryda hälst Oregano 1 msk Svartpepper 2 klyftor vitlök

Anvisningar

Hacka löken och låt den svettas i Vatten. I med tomaterna, och alla kryddor. Pressa löken. Låt koka lite snabbt.


Namn:
Monika
Ort:
Ett par mil utanför Stockholm
mail:
lmhhl@hotmail.com
Portioner:
1 kaka

Maträtt

Förförisk äppelkaka

ingredienser

150 g smält smör eller margarin, 2 ägg, 2 dl strösocker, ½ dl mjölk, ½ dl mörk Negritarom, 3 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 100 g grovhackad sötmandel, ca 5 äpplen + strösocker blandat med rikligt med kanel.

Anvisningar

Skala och kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Vänd ner klyftorna i socker-kanelblandningen. Hacka mandeln. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och rom. Fortsätt med det smälta smöret. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner det. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och strö över mandeln. (Det blir ganska rikligt men det är meningen.) Stick ner äppelklyftorna i smeten och grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader ca 50 minuter. Serveras gärna med vaniljsås, en klick vispad grädde eller vaniljglass (t ex om kakan är ljummen).


Namn:
Petra Wikström
Ort:
Umeå
mail:
petrawikstrom@delta.telenordia.se
Portioner:
5

Maträtt

Räkor i masmansås

ingredienser

1 kilo räkor, vokgrönsaker,2 burkar kokosmjölk, färsk ingefära, 4 teskedar grön currypasta, 2 msk fisksås,salt, svartpeppar

Anvisningar

Stek vok grönsakerna, häll sedan på kokosmjälk, sätt i riven ingefära, fisksås, currypasta salt och peppar. Låt koka några minuter sätt räkorna i just före servering.

Ätes med ris


Namn:
Vanja Ellinor Öberg
Ort:
Härnösand
mail:
goldenzoul@hotmail.com
Portioner:
4

Maträtt

Stekt potatis och svamp med räksås och fräsch sallad

ingredienser

8 medelstora potatisar i stavar 200 g färska champinjoner i skivor 1 stor gul lök salt, vitlökspulver, grillkrydda chilipulver

RÄKSÅS:

500 g frysta räkor 2 dl creme fraich 1 dl youghurt 1/2 dl hackad dill 1 tsk citronsaft citronpeppar

4 kvisttomater

FRÄSCH SALLAD:

1/2 salladshuvud 2 gröna äpplen i bitar 350 g vattenmelon i bitar 8 cocktailtomater 200 g gröna vindruvor citronsaft

Anvisningar

Skala räkorna och blanda sedan ihop alla ingredienser till såsen, krydda med citronpeppar efter behag. Låt stå kallt. Stek champinjoner och lök. Lägg dem i en skål under tiden potatisen steks. Krydda potatisen med salt, grillkrydda och vitlökspeppar efter behag. När den börjar bli aningen mjuk tillsätt champinjonerna och löken. Fräs. Strimla salladen och dela cocktailtomaterna och vindruvorna. Blanda ihop alla ingredienser och tillsätt lite citronsaft. Gröp ur tomaterna och skär ev. kanterna i sick-sack mönster. Fyll med räksås och dekorera med dillkvist. Smaklig måltid!


Namn:
Mattias
Ort:
Umeå
mail:
GroomLake@dritteln.ac.se
Portioner:
4

Maträtt

Världens Godaste Köttfärssås

ingredienser

4-500 g nötfärs 1 pkt mellan grädde 1 röd & 1 grön chilipeppar 1 gul lök 1 liten Bon Jour vitlöks ost Salt & Peppar Tabasco Ketchup Barilla Tagliatelle Pasta

Anvisningar

Finhacka löken och chilipepparn och fräs dom i smör i nån minut. lägg i köttfärsen och fräs den tillsammans med ovanstående, krydda med salt och peppar. Smaka av. Lägg i Bon Jour osten och låt den smälta. Häll i grädden, droppa i ett gäng droppar tabasco, spruta ner 1/2 dl ketchup. Smaka av och he i mer efter behov.

Serveras till nykokt Pasta.


Namn:
Veronica
Ort:
Luleå
mail:
Portioner:
2-4

Maträtt

Baconroligt med pasta

ingredienser

2 Pkt Bacon, 1 Gul Lök, 5dl Matlagningsgrädde, Chilisås, Salt och Svartpeppar Valfri Pasta

Anvisningar

Skiva bacon i medelstora tärningar. Hacka gul lök. Fräs tillsammans. Häll i grädden, rör om. Tillsätt chilisås, salt och svartpeppar efter eget begär.


Namn:
Jannie Larsson
Ort:
Luleå
mail:
cuteigor@hotmail.com
Portioner:
4

Maträtt

Janniemannens Pasta

ingredienser

300g spagetti, vatten, salt, 1 pkt ärter, 2 dl cream fraiche, 2 dl ost, 200g kokt rökt skinka, vitpeppar.

Anvisningar

1) Koka spagettin som vanligt. 2) Blanda ärter, cream fraiche, skinka (i tärningar) och ost. 3) Värm. 4) Smaka av med salt och vitpeppar. 5) Servera genast, gärna med sallad.


Namn:
Nina Lundberg
Ort:
Ratan
mail:
Nina-Lundberg@horse-mail.com
Portioner:
4-6

Maträtt

Vegetariska vårrullar

ingredienser

1 gul lök hackad, riven vitkål en rejäl hög, grovriven morot 1-2st, 1 liten chili finhackad, 2 cm färsk ingefära finhackad eller riven, 1-2 vitlöksklyftor, 1 röd paprika finhackad, soja, lite salt eller vegeta, 20 blad fillodeg (köps fryst). olja lämplig att fritera i, sweet-chili sås och soja till servering

Anvisningar

Skiva vitkålen med en osthyvel, då blir den lagom. Ta ordentligt med vitkål för den sjunker ihop rejält när man fräser den. Fräs lök i olja, tillsätt allt utom paprika. Fräs runt en liten stund så allt mjuknar lite. Lägg en tjock strängformad hög i fillobladet, som ligger med ena spetsen MOT dig. Vik över detta hörn, sedan sidohörnen. Rulla ihop och fritera till lagom färg! Servera med en liten skål sweet-chili sås att doppa rullen i, om såsen är stark kan man späda ut den med en liten skvätt vatten. Soja kan man också ha till. TIPS! Om du har överblivet ris i kylen är det perfekt att ha i också! Smaklig måltid!


Namn:
EMMA
Ort:
STORAskogen
mail:
Portioner:
2-3

Maträtt

Blanda värm ÄT

ingredienser

I burk creme fraiche, 1 hackad gul lök, 1 burk tonfisk, 1 påse valfri dip, Blanda ihop allt och värm. Koka pasta till. Passar utmärkt på en vandring.

Anvisningar


Namn:
JK
Ort:
Cheesebay
mail:
thanker2000@swipnet.se
Portioner:
Välj själv

Maträtt

Gottigotti

ingredienser

2 delar margarin, 1 del Oboy, 1 del socker, 1 del mjöl, ½ del vaniljsocker

Anvisningar

Blanda allt i en skål. Värm sedan tills margarinet smälter. Blanda sedan igen tills du får en jämn smet. Ät!!


Namn:
Emma
Ort:
Boden
mail:
puff_32@hotmail.com
Portioner:
1 sats

Maträtt

Emmas Dajm

ingredienser

1½ matsked margarin ½ liten kaffekopp socker 1 matsked mjöl 1 matsked ljus sirap 1 tesked kakao

Anvisningar

Blanda ihop alla ingredienser och låt koka, tills du får den tjock lek du vill ha på dajmen. Häll dajmen på en ugns plåt med bakplåts papper på. Kan ätas med sked direkt från plåten.


Namn:
Lovisa Dagfjäll
Ort:
karesuando
mail:
Portioner:
godis

Maträtt

Dajm

ingredienser

4 msk vetemjöl 1 msk kakao 6 msk smör 4 msk ljus sirap 3 dl socker ca 200g blockchocklad ska smälta.

Anvisningar

gryta med kokat vatten sätt på en tallrik på grytan och lägg block chockladen på tallriken.när dajmen är klar häll den smälta block chockladen på dajmen när block chockladen har stelnat bryt eller skär dajmen i bitar.OCKSÅ VAR DEN KLAR!


Namn:
Ulrica
Ort:
Umeå
mail:
-
Portioner:
-

Maträtt

Kladdkaka

ingredienser

1 dl flytande margarin, 2 ägg, 3 dl socker, 1,5 dl vetemjöl, 4 msk kakao, 1,5 tsk vaniljsocker, 1 krm salt

Anvisningar

Blanda allt väl till en slät smet. Saltet förhöjer chokladsmaken. Smörj form med löstagbar botten och grädda i 175 grader i ca 30 min. Gott att severa ljummen med glass! Godare när den stått en dag!


Namn:
Marie
Ort:
Gävle
mail:
Marie_Udenius@hotmail.com
Portioner:
2-4

Maträtt

Marie's Vegetariska potatisgratäng

ingredienser

12-20 potatisar, 3 paprikor Finast med blandade färger, Purjolök, eventuellt gul lök, champinjoner

Anvisningar

Sätt ugnen på ca 220 grader Skiva potatisarna. Lägg dom skivade potatisbitarna i en långpanna i ett tunt lager Riv paprikorna,skiva purjolöken, Lägg i ett tunt lager på potatisen. Lägg i champinjonerna. Ta lite till potatis på paprikorna och purjolöken. Tillsätt lite ost,margarin och mjölk. In i ugnen ca 40 minuter. Ät och NJUT av en god vegetarisk potatisgratäng!!!!!


Namn:
Anna Stennholm
Ort:
Motala
mail:
stenholm_anna@hotmail.com
Portioner:
ca 4

Maträtt

Vitlöksdressing

ingredienser

2st äggulor,1/2 dl olja, 2dl creme fraiche,1-2st vitlöksklyftor salt,vitpeppar och paprikapulver(gärna stark).

Anvisningar

Lägg äggulorna i en skål och droppa försiktigt i oljan under omrörning.Tillsätt Creme fraichen. Pressa i 2 vitlöksklyftor. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Jätte god till både sallad och grillat kött. Om man tillsätter Kesella i såsen kan man toppa den på en räktoast.


Namn:
christina björnerbäck
Ort:
umeå
mail:
christina.bjornerback@umea.se
Portioner:
8 - 10

Maträtt

räktårta

ingredienser

! frp polarkaka (familje)

1 frp creme fraische 30% 1 knippa dill 400 g tinade avrunna räkor/ skalade 1 frp crab sticks tinade 1 - 2 tsk citronpeppar salt Till garnering Gravad / rökt lax ekbladsallad eller annan fin sallad citronskivor dill några fina räkor coktailtomater

Anvisningar

Blanda ingredienserna till fyllningen Avsmaka salt och peppermängden

Lägg ut 2 polarkakor på ett uppläggningsfat Bred ut hälften av fyllningen på det första lagret Lägg på 2 kakor till, bred ut resten Om du vill bred ut lite creme fraische på det översta lagret Täck med fina salladsblad Garnera med laxrosor, dill, citronskivor, coktailtomater


Namn:
marlene bylund
Ort:
umeå
mail:
marlenebylund@hotmail.com
Portioner:
4

Maträtt

Grekisk pastasås

ingredienser

2 msk olivolja 1 röd lök 1 gul paprika 1 halv zuccini 1 burk krossade tomater 1 grönsaksbuljongtärning 1 burk lätt-creme fraice 1 dl gröna oliver 1 dl fetaost i tärningar Kryddor efter smak tex peppar, basilika och paprika stark.

Anvisningar

Hacka lök och paprika grovt. Tärna zuccinin. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan i en 2L kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongtäningen. Låt koka upp. Krydda med peppar, basilika och paprika stark. Salta inte! Tillsätt creme fraicen så konsistensen blir krämig. Ta kastrullen av plattan och rör i oliver och fetaost. Servera med nykokt spagetti.


 

Tips! Om du hittar ett skrivfel någonstans i ditt recept, så räcker det om du matar in rättelsen. Sedan kan Guldkorns webmaster rätta ditt recept vid översynerna.

Lycka till!