 |
 |
Saffransbröd
|
|
40 Lussekatter eller 4 Solbröd
|
|
50 g jäst 150 g Svenskt Smör 5 dl Mjölk 250 g Kesella 1 g saffran 1 1/2 dl strösocker 1/2 tsk salt ca 18 dl vetemjöl 1 ägg till pensling
Garnering till Lussekatter: ca 1 dl russin
Fyllning till solbröd: ca 3 dl grovriven mandelmassa 2 dl russin 1/2 dl apelsinjuice eller apelsinlikör
|
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Häll spadet i bunken. Rör tills jästen har löst sig. Rör i kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk, ca 30 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Lussekatter: Dela degen i 4 delar. Rulla ut varje del och dela i 10 delar. Rulla till 1 cm tjocka rullar och forma lussekatter. Garnera med russin. Jäs i 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250°, mitt i ugnen, 5-8 min.
Solbröd: Dela degen i 8 delar. Kavla ut till rundlar, ca 25 cm i diameter. Rör ihop fyllningen. Bred den på fyra av delarna, inte ända ut i kanten. Täck med de övriga delarna och tryck ihop kanten. Klipp 2 cm djupa och 1 cm breda flikar runt bröden. Vik upp en flik, vik ner en och fortsätt så runt brödet. Jäs 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°, ca 20 min. Sikta florsocker över vid servering.
|
|