Mustig högrevsgryta Mustig högrevsgryta
med hemlagat potatismos
4 portioner
Grytan får en fin kryddning av ingefära, vitlök, chili och stjärnanis. Lite
inspiration från det kinesiska köket.
5 vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära
600 g grytbitar av högrev
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 stjärnanis
4 små torkade chilifrukter
1 lagerblad
6 schalottenlökar
2 morötter
1 msk maizenamjöl
2 msk lingon
salt och nymalen peppar
smör till stekning
potatismos:
1 kg mjölig potatis
2 dl Gefleortens Vispgrädde
2 msk smör
2 äggulor
salt och nymalen peppar

Skala vitlöken och skär den i halvor. Skala ingefäran och skär den i mindre bitar. Bryn köttet i lite smör i en stekpanna tills det får fin färg. Lägg över köttet i en gryta. Häll på vatten, buljong, vitlök, ingefära och övriga kryddor och låt puttra ca 45 minuter tills köttet är mört.
Skala schalottenlök och morötter. Skär morötterna i slantar. Lägg ner schalottenlök och morötter i grytan och koka tills de är mjuka.
Red grytan med maizenamjöl utblandat i vatten så grytan blir lite tjockare. Strö över lingonen. Skala och koka potatisen tills den är helt mjuk.
Pressa potatisen. Värm grädden och rör ned i moset tillsammans med smör och äggulor. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Servera grytan med det hemlagade potatismoset.

Ingår i , Enkel och god vintermat