 |
Fiskgratäng
|
med potatistoppar och räksås |
4 portioner
|
|
1 kg potatis 2½ dl Gefleortens Mjölk 2 msk smör 3 äggulor salt och nymald vitpeppar
1 finhackad schalottenlök 2 dl torrt vitt vin 1 tärning fiskbuljong 4 dl vatten 2 dl Gefleortens Vispgrädde 1 msk smör 1 msk mjöl 4 msk finhackad dill 2 dl grovt hackade räkor ca ½ msk citronsaft 600 g torsk- eller sejfilé smör till stekning salt och nymalen vitpeppar
|
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av i durkslag och pressa potatisen genom en potatispress. Värm mjölk och smör och blanda med moset. Rör i äggulorna. Salta och peppra. Lägg potatisen i en sprits med tyll. Fräs löken i lite smör så att den blir glansig. Häll i vinet och låt puttra en liten stund. Smula i buljong och häll i vattnet. Låt koka ytterligare en stund. Tillsätt grädden och koka ca 10 minuter. Blanda 1 msk smör och mjöl och red såsen. Låt puttra i några minuter. Tillsätt dill, räkor och smaka av med lite citron samt salt och peppar. Sätt ugnen på 225°. Koka fisken i vatten och salt i en vid kastrull ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och lägg i en smord ugnsfast form. Spritsa potatistoppar runtom fisken. Häll över såsen. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.
|