Frallor med fin form Frallor med fin form
Ca 15 st
25 g jäst
25 g smör
2½ dl Gefleortens Lättmjölk
½ msk honung
½ tsk salt
ca 6-7 dl vetemjöl
smör till formarna
uppvispat ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölk, honung och salt. Blandningen ska vara 37°. Rör ut jästen i lite av degvätskan, tillsätt resterande degvätska och mjölet lite i taget. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 15 bitar. Spara lite deg för att forma dekorativa bollar på toppen av bröden. Smöra små höga formar, t ex muffins- eller aluminiumformar. Forma bröden till runda bullar och tryck ner i formarna. Forma 15 små bollar av den sparade degbiten och toppa varje bröd med en boll. Tryck ett ganska djupt hål i varje bröd med pekfingret så att bollen sitter kvar. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Stjälp ur formarna och låt svalna under bakduk.

Ingår i , Norrländsk brunch