Rostad oxfilé med potatis- och olivtårta Rostad oxfilé med potatis- och olivtårta
4 portioner
2 ägg
4 dl Matlagningsgrädde
2 dl riven Västerbottensost®
10 potatisar
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 dl svarta oliver, urkärnade
2 msk finhackad timjan
1 tsk salt
2 krm nymalen peppar
100 g haricots verts
2 finhackade schalottenlökar
2 msk Svenskt Smör
1 msk vitvinsvinäger
4 bitar oxfilé á 125 g
en klick Svenskt Smör
2 dl Crème Fraiche Feta-Oliv

Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och grädde, blanda ner osten. Klä insidan av en rund form med aluminiumfolie. Smöra formen. Skala och skiva potatisen tunt. Dela oliverna. Varva potatis, vitlök, oliver, salt, peppar, timjan och äggblandningen i ett tätt lager. Ställ formen i ugnen i en långpanna till hälften fylld med hett vatten. Grädda potatistårtan i ca 1½ timme eller tills den känns mjuk. Koka haricots verts i 1 min i lättsaltat vatten. Häll i ett durkslag och spola med kallt vatten. Stek löken i smör tills den börjar bli genomskinlig. Lägg i haricots verts och slå över vinäger. Salta och peppra. Stek oxfilén i smör i en stekpanna några minuter på varje sida, salta och peppra.
Servera oxfilén med haricots verts, potatistårtan och en klick crème fraiche feta-oliv.

Tips. För att få en snygg köttbit; bind gärna upp den med ett bomullssnöre

Ingår i , Elegant nyårsmiddag