Kålrotsgratäng med Västerbottensost® Kålrotsgratäng med Västerbottensost®
ca 6 portioner
1 kålrot
1 vitlöksklyfta
1 tärning grönsaksbuljong
½ liter vatten
1 dl ströbröd
2 dl Vispgrädde
1 ägg
1 msk finhackad timjan
1 msk Svenskt Smör
1 dl riven Västerbottensost®
1 tsk salt
2 krm nymald peppar

Sätt ugnen på 175°. Skala och skär kålroten i bitar. Skala vitlöksklyftan. Koka kålrot och vitlök i buljong tills de är helt mjuka.
Mixa kålroten (spara spadet) till en lite grov puré. Häll ströbröd och grädde i en skål och låt svälla en stund. Blanda i kålrotspurén, ägg, timjan, salt och peppar. Späd med lite spad så att det blir en lös konsistens.
Smöra en ugnsfast form och skeda i blandningen. Strö över ströbröd och ost. Grädda i ca 45 min.

Ingår i , Tillbehör till skinkan