 |
 |
Pistaschfylld lantpaté
|
|
1 paté, ca 20 skivor
|
En fin paté smakar gott på julbordet och ett enkelt tillbehör är syltlök som kokats i balsamicovinäger. |
1 lök 3 vitlöksklyftor 1 msk Svenskt Smör 2 tsk salt 1 msk ljus konc. kalvfond 1 dl vetemjöl 1 dl Vispgrädde 1 dl vatten 1 ägg ½ tsk mald vitpeppar från kvarn 1 dl pistaschnötter 4 skivor parmaskinka 2 lagerblad
balsamicokokt syltlök 2 dl balsamicovinäger 1 msk ljus sirap 1 burk syltlök
|
Sätt ugnen på 175°. Hacka lök och vitlök fint. Stek i smör tills den är genomskinlig. Blanda färs, lök och övriga ingredienser till en smidig smet. Smöra en avlång form och lägg skivor av parmaskinka och 2 lagerblad i botten. Fyll med färsen och toppa med resten av skinkan. Ställ ned patéformen i en långpanna till hälften fylld med hett vatten. Grädda i ugn 1½ timme. Låt den kallna helt innan servering. Koka ihop vinäger och sirap i ett par minuter. Lägg i löken och låt stå och dra till sig smakerna i ett par timmar. Servera som tillbehör till patén.
|
|