Pistaschfylld lantpaté Pistaschfylld lantpaté
1 paté, ca 20 skivor
En fin paté smakar gott på julbordet och ett enkelt tillbehör är syltlök som kokats i balsamicovinäger.
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 msk Svenskt Smör
2 tsk salt
1 msk ljus konc. kalvfond
1 dl vetemjöl
1 dl Vispgrädde
1 dl vatten
1 ägg
½ tsk mald vitpeppar från kvarn
1 dl pistaschnötter
4 skivor parmaskinka
2 lagerblad

balsamicokokt syltlök
2 dl balsamicovinäger
1 msk ljus sirap
1 burk syltlök

Sätt ugnen på 175°. Hacka lök och vitlök fint. Stek i smör tills den är genomskinlig. Blanda färs, lök och övriga ingredienser till en smidig smet. Smöra en avlång form och lägg skivor av parmaskinka och
2 lagerblad i botten. Fyll med färsen och toppa med resten av skinkan.
Ställ ned patéformen i en långpanna till hälften fylld med hett vatten. Grädda i ugn 1½ timme.
Låt den kallna helt innan servering.
Koka ihop vinäger och sirap i ett par minuter. Lägg i löken och låt stå och dra till sig smakerna i ett par timmar. Servera som tillbehör till patén.

Ingår i , Variera julbordet