Pyssla
Här hittar du tips på roliga saker du kan göra själv.

 
   
 
  LJUSLYKTA
Du behöver:
tunn metalltråd, pärlor, avbitartång, tandpetare, dricksglas och värmeljus eller ett färdigt glas med ljus

1. Klipp till en metalltråd som är ca 3,5 gånger längre än omkretsen på glaset.
Vik tråden runt tandpetaren ca 4 cm in, håll i tråden och snurra tandpetaren så att det blir en bit på ca 1,5 cm som är tvinnad.

 
  2. Trä upp pärlor på den långa biten av metalltråden, det skall bli ca 5 cm långt. Vik ännu en gång tråden runt tandpetaren, ca 2 cm från där pärlorna slutar, håll i trådarna samtidigt som du snurrar tandpetaren igen, snurra inte för hårt mot pärlorna för då kan det vara svårt att göra en snygg båge av dem. Gör en båge av biten med pärlor.


 
  3. Fortsätt att trä på lika många pärlor som förra gången, tvinna osv tills du har bågar som räcker runt hela glaset. Det är enkelt att dra ihop eller ut bågarna för att det skall bli jämnt i slutet. När du har trätt upp de sista pärlorna tvinnar du ståltråden runt den första tvinnade biten du gjorde och klipper av överbliven tråd med avbitaren. Vik ner alla tvinnade bitar runt glaset så att de hänger över glaskanten. Nu är din första glaslykta klar. Det som är jättebra med denna modellen är att du kan ta av och flytta din lyktdekoration till ett annat glas när den första lyktan brunnit ner.

 
  PINATA
Du behöver:
papperspåse, häftapparat, servetter i olika färger, eventuellt färg, sax, limstift, syl eller något annat vasst, godis med papper, snöre att hänga upp i


Att slå sönder en pinata är traditionellt något man gör under det mexikanska julfirandet. En pinata kan se ut nästan hur som helst men från början var de oftast i form av en tjur eller en sexuddig stjärna. De första gjordes av lerkrukor, men vi har gjort vår pinata av en vanlig papperspåse som vi fyllt med kolor (det är bäst med godis som har papper runt sig). Sedan är det bara att vika ner toppen på påsen, häfta ihop och göra ett par hål så att man kan hänga upp den.

Dekorera den med färg eller remsor av servetter som man klippt fransar i. På texmexpartyt turas ni sedan om att med förbundna ögon försöka träffa och slå sönder pinatan. Som slagverktyg kan man använda en hårt hoprullad tidning, men se till så att inte någon av kompisarna kommer i vägen. När pinatan gått sönder får den som slagit ta av sig ögonbindeln. Sedan delar alla rättvist på godiset.